Šumienkový koláč

07.07.2020

Tento šumienkový zákusok je výborný v tom, že je úplne jednoduchý. Potrebuje trošku viac času na prípravu, no ten výsledok stojí za to.

 Ingrediencie:

 Korpus: 

  • 4 ks vajce 
  • 1/4 ČL soľ 
  • 130g práškový cukor 
  • 1 balíček vanilkový cukor 
  • 200 ml mlieko 
  • 150 ml olej 
  • 250g polohrubá múka
  •  1 balíček prášok do pečiva 
  • 2 PL kakao - preosiate 

Plnka:

  • 500g jemný tvaroh 
  • 250g mascarpone 
  • 6 PL cukor práškový 
  • 1 balíček vanilkový cukor 

Poleva: 

  • 1L voda 
  • 4ks citrónove šumienky 
  • 120g trstinový cukor 
  • 2ks zlatý klas 

Ak by ste chceli zdravšiu verziu, namiesto klasického práškového cukru použite práškový brezový cukor.

Stále ako prvé si zapneme rúru. Vyhrejeme na 180 °C a pripravíme si plech. Buď ho vystelieme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou.

Príprava cesta:

Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko a olej a premiešame. Ďalej pridáme múku s práškom do pečiva a preosiate kakao. Dobre premiešame, aby sme dostali hladké cesto. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Pripravené cesto vylejeme na plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečené cesto necháme vychladnúť. Korpus pečieme 25-30 minút. Či je dobre upečené, to si skontrolujeme špajlou

Príprava tvarohovej plnky: 

V miske si vymiešame tvaroh s mascarpone s vanilkovým a práškovým cukrom. Pridáme mäkké maslo a poriadne premiešame. Plnku rozotrieme na vychladnuté cesto.

Príprava citrónovej želatíny:

Do hrnca si dáme 500 ml vody, cukor a šumienky. Šumienky pridávajte postupne, aby vám to nevykypolo ako mne :) .Necháme rozpustiť a privedieme do varu. Po zovretí pridáme zlaté klasy rozmiešané v 500 ml vody. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Vychladnutú želatínu rozotrieme na tvarohovú plnku a hotový koláčik dáme stuhnúť na chladné miesto.

Dobrú chuť!

Vaša Zuzka


Pripájam video postup:


Najnovšie články na blogu

Prečítajte si, čo je nové
 

Od menštruačného zdravia cez perimenopauzu až po menopauzu, náš hormonálny cyklus nie je len biologický proces, ale aj kľúčová súčasť života žien. Tento cyklus nás sprevádza od dospievania až po dospelosť, podporuje život a formuje našu cestu. V tomto článku sa budeme venovať hlbšiemu pochopeniu našich cyklov, zmien v tele, a tomu, ako zvládať...

Počuli ste niekedy pojem holistický prístup? S týmto pojmom sa môžete stretnúť pri výživovom doplnku Go, vďaka ktorému si doplníte potrebné živiny na celý deň. Go zaujíma holistický prístup k optimálnej energetickej úrovni, bystrosti a sústredenosti. Skladá sa z 23 účinných ingrediencií – vrátane 8 živín podporujúcich mozog, kofeínu zo...

Môj kolotoč s pleťou sa spustil presne osem rokov dozadu, kedy sa mi narodila moja Evka. V tom čase som žila v Egypte a problematickú pleť som prisudzovala miestu kde žijem. O pleť som sa maximálne starala, človek by povedal, že slnko a more mi pomôžu ale opak bol pravdou. Každým dňom sa mi stav pleti zhoršoval. Keď mala...