Kari ,,čo dom dal"
Toto kari máme u nás doma veľmi radi. (Minimálne ja :D) Ak dostaneme chuť na thajskú kuchyňu a nechce sa nám vystrčiť nos z domu, tak toto kari stále poteší. Je to extrémne rýchle a chutné. Základom tohto kari je tekvica, ktorú mám stále na kusky pripravenú v mrazáku. Čiže ak sa dostaví chuť na kari, tekvica je stále poruke...Tak poďme na recept :
Ingrediencie:
- 1 veľká cibuľa
- 250 g čerstvé šampiňóny
- 600 g tekvica
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka cíceru
- dve veľké paradajky
- plechovka kokosového mlieka
- 1 liter vody
- hrsť červenej šošovice na zahustenie
- lyžička himalajskej alebo klasickej soli
- dve lyžičky kari korenia
- petržlenová vňať
- maslo ghee alebo olej
- dve limetky
- kúsok čertvého zázvoru
Narež si na jemno cibuľu, posoľ. Na masle ghee ju poriadne opraž. Ak je cibuľa zlatistá, pridaj k nej na plátky narezané šampiňóny, na plátky narezaný cesnak a popráš jednou, či dvoma lyžičkami kari, premiešaj a nechaj restovať. Po 10 minútach restovania a pravidelného miešania pridaj tekvicu. Opäť nechaj 10 minút restovať a stále miešaj. Ďalej pridaj na ,,kocky" narezané paradajky, zliaty cícer z plechovky, zalej vodou, kokosovým mliekom a pridaj hrsť opláchnutej červenej šošovice. Tá túto kari zmes krásne zahustí... prived do varu. Povar 10 minút, ochutnaj, dochuť soľou, nastrúhaným zázvorom, šťavou z dvoch limetiek a nasekanou petržlenovou vňaťou...mňam
Podávaj s ryžou. Najlepšie k tomuto kari neochutená ryža, dochutená len soľou. Tak sa buedú biť dve rôzne chute.
Môj postup na prípravu ryže:
Ak mám v pláne variť ryžu, tak si ju už deň vopred predpripravím. Jednu šálku ryže v sitku opláchnem a namočím na noc. Ráno ryžu zlejem, prepláchnem a nechám vyschnúť. Ak je suchá, ryžu na oleji chvíľku popražím. Potom zalejem dvoma šálkami vody, posolím podľa chuti a nechám na miernom ohni 20 minút variť. Hotovo
Prajem dobrú chuť