Kari ,,čo dom dal"

14.07.2019

Toto kari máme u nás doma veľmi radi. (Minimálne ja :D)  Ak dostaneme chuť na thajskú kuchyňu a nechce sa nám vystrčiť nos z domu, tak toto kari stále poteší. Je to extrémne rýchle a chutné. Základom tohto kari je tekvica, ktorú mám stále na kusky pripravenú v mrazáku. Čiže ak sa dostaví chuť na kari, tekvica je stále poruke...Tak poďme na recept :

Ingrediencie:

  • 1 veľká cibuľa
  • 250 g čerstvé šampiňóny
  • 600 g tekvica 
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka cíceru
  • dve veľké paradajky
  • plechovka kokosového mlieka
  • 1 liter vody
  • hrsť červenej šošovice na zahustenie
  • lyžička himalajskej alebo klasickej soli
  • dve lyžičky kari korenia
  • petržlenová vňať
  • maslo ghee alebo olej
  • dve limetky
  • kúsok čertvého zázvoru

Narež si na jemno cibuľu, posoľ. Na masle ghee ju poriadne opraž. Ak je cibuľa zlatistá, pridaj k nej na plátky narezané šampiňóny, na plátky narezaný cesnak a popráš jednou, či dvoma lyžičkami kari, premiešaj a nechaj restovať. Po 10 minútach restovania a pravidelného miešania pridaj tekvicu. Opäť nechaj 10 minút restovať a stále miešaj. Ďalej pridaj na ,,kocky" narezané paradajky, zliaty cícer z plechovky, zalej vodou, kokosovým mliekom a pridaj hrsť opláchnutej červenej šošovice. Tá túto kari zmes krásne zahustí... prived do varu. Povar 10 minút, ochutnaj, dochuť soľou, nastrúhaným zázvorom, šťavou z dvoch limetiek a nasekanou petržlenovou vňaťou...mňam

Podávaj s ryžou. Najlepšie k tomuto kari neochutená ryža, dochutená len soľou. Tak sa buedú biť dve rôzne chute. 

Môj postup na prípravu ryže: 

Ak mám v pláne variť ryžu, tak si ju už deň vopred predpripravím. Jednu šálku ryže v sitku opláchnem a namočím na noc. Ráno ryžu zlejem, prepláchnem a nechám vyschnúť. Ak je suchá, ryžu na oleji chvíľku popražím. Potom zalejem dvoma šálkami vody, posolím podľa chuti a nechám na miernom ohni 20 minút variť. Hotovo

Prajem dobrú chuť